Sorteer op

 

Scheenbeschermers

Scheenbeschermers, ook wel scheendekkers genoemd, zijn pas sinds het seizoen 1999/2000 verplicht gesteld voor de amateurs. Tegenwoordig is de scheenbeschermer geheel ingeburgerd en niet weg te denken bij de uitrusting. Het is echter niet een hot item en je ziet nooit spelers lang debatteren over de verdiensten van de ene scheenbeschermer tegenover de andere. Vaak wordt er bezuinigd op dit toch wel belangrijke uitrustingsstuk.
Zonde eigenlijk, want scheenbeschermers behoren een taak te vervullen die mathematisch bijna onmogelijk is.

Wat moet een scheenbeschermer doen?

Ze moeten zo licht mogelijk zijn, mogen niet hinderen, tot op het moment dat ze plots de sterkst mogelijke bescherming moeten voorzien. Ze dienen grote schokken op te vangen en zelfs botbreuken tegen te gaan, maar ook de kleine wondjes moeten ze voorkomen.
Dit is geen makkelijke taak en wij menen dat ze iets meer aandacht en respect verdienen. Natuurlijk voorkomt de scheenbeschermer niet alle blessures aan het onderbeen, maar de statistieken laten wel zien dat het aantal blessures en de hevigheid daarvan sterk afnemen.

Collectie Jeugdkeeper.nl

Jeugdkeeper.nl heeft scheenbeschermers in diverse vormen en uitvoeringen. Scheendekkers met en zonder enkelbescherming (cups) en met of zonder verwijderbare plaat. Wij hebben zelfs scheenbeschermers met kuitbescherming. De populaire, welke bestaan uit een sok met in een speciaal compartiment een verwijderbare plaat worden steeds populairder. Deze scheenbeschermers blijven zeer goed op de plaats zitten waardoor aftapen of gebruik van speciale bandjes niet nodig is. Bij deze scheenbeschermers ontbreken wel de beschermende enkelcups, echter de vrijheid en comfort die de speler krijgt met dit type weegt voor veel mensen zwaarder. Meer en meer voetballers storen zich aan de bandjes onder de voet en de cupjes die na een tijdje gedraaid zitten of toch niet honderd procent op de juiste plaats zitten.

Scheenbeschermers kopen voor voetballers bij Jeugdkeeper.nl

Eczeem

Uhlsport levert ook artikelen met het zogenaamde Aegis, een Antibacteriële behandeling ter verkoming van vervelende geuren. Dit wordt vooral aangeragen bij eczeem.
Daarnaast zijn de producten van Uhlport zijn echter allemaal CE_EN_13061 gekeurd. Dit houdt in dat de scheenbeschermers in ieder geval bepaalde impact testen doorstaan. Er wordt gekeken hoeveel kracht een stomp voorwerp van 1 kg doorgeeft aan het been bij impact vanaf een bepaalde hoogte en of een scherp voorwerp van 1 kg van een bepaalde hoogte door de plaat kan dringen.

Scheenbeschermers voor keepers?

Zijn er speciale scheenbeschermers voor voetbalkeepers? We zeggen met nadruk "voetbal" want in andere sporten is het heel normaal om andere scheenbeschemers te hebben. Kijk eens naar een hockey goalie. Deze doelwachters hebben erg lange en dikke bepantsering vanaf de wreef tot en met de knie. Voor een voetbalkeeper is dit onbespreekbaar vanwege de noodzakelijk bewegingsvrijheid.
Ht antwoord is dus NEE, er zijn geen spciale voetbalkeepersscheenbeschermers. Echter kunnen we wel stellen dat de scheendekker in een speciale hoes zoals de sleeve of sok erg gewild is bij keepers. Het geeft namelijk een enorme bewegingsvrijheid en het zit als gegoten. Als de sok / sleeve lekker strak om de kuit zit, dan zal bij de misnte transpitratie de scheenbescherm niet meer verschuiven. Dit is vooral na het naar de grond gaan ideaal. Je hebt immers er geen omkijken meer naar.

Onderhoud van scheenbeschermers

We kunnen wel stellen dat gemiddeld van alle uitrustingsstukken de scheenbeschermers misschien wel de minste aandacht krijgen. We hebben wat tips opgesteld om toch wat meer plezier te krijgen van de scheenbeschermers en de levensduur te verhogen.

  • Zorg ervoor dat scheenbeschermers direct na een training of wedstrijd te drogen worden gehangen.
  • Wassen in een lauw sopje of meedraaien op een lage temperatuur in de wasmachine is ook geen probleem. Dit voorkomt nare luchtjes.
  • Koop scheenbeschermers niet te groot. Er dienen minstens 2 vingers ruimte te zitten tussen de wreef en de onderkant van de scheenbeschermer. Dit geldt zeker voor de ruimte tussen de knie en de bovenkant van de plaat.
  • Stop traditionele beschermers met klitteband in een waszak ter verkoming van pillen van je overige kleding.
  • Spoel de losse plaat van de sleeve (sok) af onder de kraan.
© 2013 - 2024 Jeugdkeeper.nl | sitemap | rss