Wel of geen fingersave?

Voor een doelman is uitrusting van hoge kwaliteit van groot belang. Het kan namelijk het verschil betekenen tussen winnen en verliezen, maar het kan ook vele blessures voorkomen. In de meeste keepersshirts en keepersbroeken zit bescherming, zodat een doelman na een heftige redding altijd veilig terechtkomt. Maar ook keepershandschoenen zijn erg belangrijk bij het voorkomen van blessures. Zo vertrouwt een groot aantal keepers al enige jaren op de moderne fingersave techniek. Zij zweren erbij, terwijl andere doelmannen er juist fel op tegen zijn. Maar wanneer is fingersave de juiste keuze en wanneer niet?

Wat is fingersave?

Allereerst is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat fingersave nou precies is. Fingersave is een moderne techniek die in veel hedendaagse keepershandschoenen zit verweven. Deze techniek zorgt ervoor dat de vingers van de keeper niet door kunnen klappen. En wanneer een keeper geblesseerd raakt aan zijn vingers of hand, dan is het voor een onbepaalde tijd afgelopen met het verdedigen van het doel. Om dat te voorkomen, is de fingersave techniek ontworpen. De vingers kunnen niet langer dubbelklappen en de doelman is voortaan beschermd tegen hard geschoten ballen, noppen en andere botsingen.
 

Wel of niet kiezen voor fingersave

Waarom kiest niet iedere keeper voor keepershandschoenen met fingersave? Je zou zeggen dat iedere keeper zich veilig wil voelen onder de lat. Toch zijn er genoeg doelmannen die de fingersave techniek niet in hun keepershandschoenen willen, omdat ze vinden dat dit de bewegingsvrijheid van hun vingers verkleint. Daar zit wat in, want keepershandschoenen met fingersave zijn uiteraard stijver. Voor kinderen en volwassenen die echt met keepen bezig zijn wordt Fingersave dan ook afgeraden. Door de Fingersave staat de hand in een bepaalde vorm. De hand wordt daardoor lui en het grootste nadeel is dat de meeste keepers niet goed om de bal kunnen komen door de stijfheid. Hierdoor wordt het vangen bemoeilijkt en dit is vooral in de beginjaren de basis van het keepen. Veelal wordt bij jonge keepers met Fingersave het probleem geconstateerd dat veel ballen wegspringen tijdens het vangen. Vaak wordt de bal naar beneden geslagen of weggeduwd. Daarnaast zal je eens moeten kijken naar de techniek van een bal vangen. Vang een bal en kijk naar de handen en de bal. Vingers kunnen tijdens het vangen niet naar achter klappen. Dit risico wordt alleen gelopen door met 1 hand naar een hoge bal en verre bal te gaan en slap in de zetten. Het tweede punt is de flankbal. Als je als keeper het duel aangaat met de spits bij een voorzet is het met fingersave bijna niet te doen om de vingers te spreiden. Hierdoor zal de keeper, vooral in een duel, eerder de bal loslaten met een doelpunt tot gevolg. Om deze redenen is het bij veel BVO's dan ook niet gewesnt om met fingersave te keepen. Er zijn ook verhalen bekend van keeper die juist door fingersave zwaar geblesseerd zijn geraakt. De beroemde bal recht op de vingers is een bekende keeperservaring. Keepershandschoenen met fingersave zullen bij deze ballen zeker niet meewerken. Doordat de vinger niet naar acteren kan, wat wel pijnlijk is, zal de vinger recht naar binnen willen. Zeer ongewenst als we de keepers mogen geloven die dit meegemaakt hebben.

Wat is nu de conclusie? Wij raden Fingersave af. In het profvoetbal en hoge divisies zal je zo goed als geen keepers met fingersave zien. Echter, ben je niet zeker zonder Fingersave, gebruik het dan wel. Het gaat immers om het feit hoe jij je als keeper voelt. Voel je je niet helemaal lekker ergens bij, dan zal dit altijd uitstralen naar je prestaties. 
 

 

© 2013 - 2024 Jeugdkeeper.nl | sitemap | rss