Welke kleding gebruikt een keeper?
Wat voor kleding gebruikt een keeper? Wat heb je nodig om te kunnen keepen en wat is gebruikelijk en comfortabel?De basisuitrusting van keepers bestaat uit een aantal zaken:
• Keepersbroek
• Keepersshirt
• Keeperssokken / keeperskousen
• Scheenbeschermers
• Keepershandschoenen
• Voetbalschoenen
Naast bovengenoemde basisuitrusting zijn er nog uitrustingsstukken die niet iedere keeper heeft, maar wel steeds vaker gebruikt worden en waarvan sommige zaken al bijna als basisuitrusting wordt genoemd / aanbevolen.
• Baselayer / underwear
• Keepersprotectie
• Keeperspet
• Keepershelm
Tijdens de trainingen kan ook nog gebruik worden gemaakt van de volgende kleding:
• Keepersoverall
• Beanie
• muts
Basisuitrusting
Keepersbroek
De keepersbroek is er in verschillende uitvoeringen. De meest bekende is de lange keepersbroek met bescherming rond de knieën en op de heupen. Soms is deze nog extra voorzien van padding op de billen.
Naast de lange keepersbroek is er de keepersshort of korte broek. Deze wordt vooral gedragen tijdens wedstrijden en de al wat ervaren keepers. De short is soms voorzien van padding / bescherming op de heupen. Keepers vinden de short vaak mooier staan dan de lange broek.
Sinds een aantal jaren is uit het zuiden van Europa de 3/4 keepersbroek over gekomen. Dit is een broek met pijpen tot over de knie. Het is in principe een lange broek die net iets korter is en dus comfortabeler, zeker met warm weer.
Jeugdkeeper.nl raadt voor startende keepers en in ieder geval voor de trainingen een lange keepersbroek aan. Als de techniek van het vallen en duiken / zweven beter wordt kan de korte keepersbroek gebruikt worden. Echter voor trainingen raden wij i.v.m. de vele grondcontacten een lange broek aan.
Keepersshirt
Het keepersshirt is één van de belangrijkste uitrustingsstukken van de keeper. Het keepersshirt is het uithangbord van de keeper en keepers willen er natuurlijk ook op hun best uitzien. De felgekleurde shirts schijnen vooral bij de pupillen als een magneet te werken op een de bal. Onderzoek heeft inmiddels vastgesteld dat Rood / Oranje het meest effectieve shirt is ook op internationaal niveau, met geel op een tweede plaats met daarachter blauw en groen. Chelsea-keeper Petr Cech: ‘Ik draag een oranje tenue omdat dat een alarm af laat gaan in het hoofd van aanvallers.
Veel Senioren willen echter minder fel gekleurde shirts. Alle goede keepersshirts zijn voorzien van padding (bescherming) en hebben een technologie om lichaamsvocht door te voeren, zodat de keeper warm en droog blijft. Al onze keepersshirts zijn voorzien van een mate van padding. Dit biedt enige bescherming tegen het vallen. Een goede valtechniek doet de rest.
De laatste tijd zijn keepersshirts met korte mouwen in opmars. Voor wedstijden is dit niet zo’n probleem mits de valtechniek in orde is. Echter voor jonge keepers en voor trainingen raden wij altijd een keepersshirt met lange mouwen aan. De kans op blessures is gewoon te groot.
Keeperssokken / kousen
Over keeperssokken kunnen we kort zijn. Kies de kleur sokken die bij je tenue past. Een geel keepersshirt en een gele keepersbroek heeft ook gele kousen. Echter, mocht je een lange broek dragen (en die zijn altijd zwart) of een afwijkende kleur shorts, kies dan voor wit.
Een keeper hoort eigenlijk altijd witte kousen te dragen. Dit ziet er erg goed uit en heeft meer uitstraling dan donkere kousen. Als de witte kousen direct na de wedstrijd gewassen worden, is er niets aan de hand.
Scheenbeschermers
Een scheenbeschermer is niet een keepersspecifiek uitrustingsonderdeel, maar wel essentieel.
Vaak wordt er bezuinigd op dit uitrustingsstuk. Zonde eigenlijk, want scheenbeschermers behoren een taak te vervullen die mathematisch bijna onmogelijk is. Ze moeten zo licht mogelijk zijn, mogen niet hinderen, tot op het moment dat ze plots de sterkst mogelijke bescherming moeten voorzien. Ze dienen grote schokken op te vangen en zelfs botbreuken tegen te gaan, maar ook de kleine wondjes moeten ze voorkomen.
Dit is geen makkelijke taak en wij menen dat ze iets meer aandacht en respect verdienen. Er zijn scheenbeschermers in diverse vormen en uitvoeringen. Scheenbeschermers met en zonder enkelbescherming (cups) en met of zonder verwijderbare plaat. Wij hebben zelfs scheenbeschermers met kuitbescherming.
Scheenbeschermers welke bestaan uit een sok met daarin een verwijderbare plaat worden steeds populairder. Deze scheenbeschermers blijven zeer goed op de plaats zitten waardoor aftapen of gebruik van speciale bandjes niet nodig is. Bij deze scheenbeschermers ontbreken wel de beschermende enkelcups, echter de vrijheid en comfort die de speler krijgt met dit type weegt voor veel mensen zwaarder.
Keepershandschoenen
Over keepershandschoenen is veel te vertellen. We hebben een apart stuk over dit onderwerp geschreven. Klik hier om naar het artikel dat over keepershandschoenen gaat te gaan.
Voetbalschoenen
Dit is ook een apart stuk, wat buiten de expertise van Jeugdkeeper.nl valt. In het verleden zijn er speciale keepersvoetbalschoenen op de markt geweest. Deze voetbalschoenen hadden wat noppen aan de achterkant en stonden wat wijder uit. Het was de bedoeling dat de keeper iets voorover stond.
Uhlsport is echter sinds een aantal jaren gestopt met het fabriceren van deze schoenen.
Additionele uitrusting
Baselayer /underwear
De tijd van de wollen onderbroek en katoenenshirt is al een tijdje voorbij. Toch is nog niet iedereen over op specifieke onderkleding tijdens het sporten. Nieuwe technologie heeft ervoor gezorgd dat kleding lichter en vochtregulerend werkt. Er is geen sporter meer die een nat zweetshirt wilt hebben als dit niet nodig is. Goede baselayer (de basislaag) of underwear zorgt voor extra warmte en / of voert zweet af zodat je altijd droog blijft. Dit hoeft dus niet noodzakelijk thermo kleding te zijn. Ook hartje zomer wordt baselayer kleding aangeraden om het vocht af te kunnen voeren. Er is ook baselayer kleding met compressietechnologie die spierondersteunend werken en daardoor blessures voorkomen. Er is ook baselayer / underwear te krijgen met protectie / padding. Hierover meer in het volgende hoofdstuk.
Keepersprotectie
Beschermende kleding en hulpstukken voor onder de keepersbroek of voor onder het keepersshirt. Door deze onderkleding kan er gekozen worden voor bovenkleding zonder protectie of juist voor extra bescherming als aanvulling op de padding van de keepersbroek of keepersshirt.
Naast bescherming bieden deze artikelen ook een goede vochthuishouding en ventilatie waardoor de keeper zich comfortabeler voelt en droger (en in de winter daardoor ook warmer). Door de compressietechniek worden ook de spieren onderhouden waardoor blessures voorkomen kunnen worden. Het is niet de bedoeling dat onder deze speciale kleding nog kleding gedragen wordt. Vooral kinderen vinden het idee dat ze geen onderbroek aanhebben, maar een tight een gek idee.
De laatste tijd is de keepershelm ook veelvuldig in het nieuws. De keepershelm wordt steeds populairder en biedt het hoofd uitmuntende bescherming. Het zal nog een aantal jaren duren voordat de helm echt ingeburgerd is, maar er zijn al verenigingen en keeperscholen waar het gebruik van de hel verplicht is.
Keeperspet
Er bestaat niet een speciale pet voor keepers, maar iedere keeper hoort een pet in de tas te hebben. Zodra de zon laag aan de horizon staat wordt het voor de keeper lastig om het spel goed te volgen en ballen in te schatten. Neem een pet daarom mee het doel in en zet deze wanneer je het echt nodig hebt.
Trainingsuitrusting
De keepersoverall zie je weer wat vaker opduiken. Het is voor velen een luxe artikel, maar eenmaal aangeschaft willen de meesten niet anders meer. Vooral tijdens natte en koude omstandigheden biedt een overall uitkomst, maar ook met temperaturen tot 18 graden is een overall heerlijk. Nooit meer een blote rug of een broek die afzakt. De overall blijft altijd op zijn plaats en zorgt dat je warm blijft.
Beanie of muts
Zodra het veel kouder wordt is een beanie of muts aan te raden. De meeste warmt verlies je via het hoofd. Door dit warm te houden zorg je ervoor dat je beter op temperatuur blijft. De muts is warmer en meer geschikt voor na en voor de training. De beanie is glad en heeft een erg goede vochtdoorlatendheid. Daardoor wordt het hoofd niet nat en zal je na de training niet nog sneller afkoleen en / of ziek worden.
Naast al deze producten zijn er natuurlijk nog wat artikelen die niet onder kleding vallen.
Neem altijd een bidon met water mee. Zeker naar de training, maar ook tijdens wedstrijden. Zo houdt je niet alleen je vochthuishouding op peil, maar je kan ook je handschoenen bevochtigen indien nodig. De grotere keepershandschoenentas heeft ruimte voor een bidon. Leg deze tijdens de wedstrijd met een gastendoekje in het doel zodat je altijd vocht bij de hand hebt, maar ook te veel kan wegnemen.