Koude handen bij het keepen?
Vanaf de herfst wordt het onaangenamer op het veld. Wind, regen en kou gaan dan de keeper parten spelen. Wanneer de temperatuur ook nog een daalt, wordt het vaak slecht vertoeven tussen de palen.
Bij Jeugdkeeper.nl krijgen we veel vragen of we iets tegen koude handen hebben. Laten we beginnen met het feit dat er geen goed alternatief bestaat voor onder de keepershandschoenen. Dit heeft ook geen zin. De handschoenen gaan wrijven tussen elkaar met alle gevolgen van dien. Natuurlijk zijn er keepers die latex doktershandschoenen gebruiken onder de keepershandschoenen en of een speciale onderhandschoen. Deze gaan echter zweten en een ander nadelig gevolg van dit soort handschoenen is ook dat de handen gaan glijden in je keepershandschoenen. Vaak passen deze onderhandschoenen ook niet gezien je je keepershandschoenen op maat hebt gekocht. Daarnaast heb je keepershandschoenen aan om ballen te vangen, als dit wordt verhinderd door de gevolgen van “onderhandschoenen” heeft het geen zin om ze uberhaupt te dragen...,maaar dat is onze mening natuurlijk.
Er zijn natuurlijk ook keepershandschoenen die voorzien zijn van windbreakers en membranen om wind en koude tegen te gaan en of keepershandschonen met een soort climatecontrol ingebouwd (meestal in de vorm van een speciaal stukje stof). Dit zijn echter wel handschoenen in de highend klasse en daarmee dus duur. Vaak zijn dit uitsluitend ook handschoenen die alleen in grote maten beschikbaar zijn. Daarmee dus ook niet geschikt voor kinderen.
Is er dan helemaal niets te doen tegen de kou bij de overige keepershandschoenen? Toch wel iets. Wij merken dat keepershandschoenen vaak veel en veel te nat gedragen worden. Het idee heerst dat de handschoenen erg nat gedragen moeten worden om grip te hebben. Het antwoord is nee. Bij te natte handschoenen onstaat een soort aquaplanning. Vaak is de eerste bal met het inschieten al voldoende om de foam op de juiste vochtigheid te krijgen, zeker bij een contact latex. Gebruik je toch je bidon of liefs een spray uit een fles is dit geen probleem. Houdt je handschoenen echter niet onder de kraan!
Onderhoud je handschoenen ook op de juiste manier. Na het schoonmaken in een handdoek wikkelen voor 1 a 1,5 uur dan te drogen leggen (niet op de verwarming) met de foam naar boven. Natuurlijk moet de foam niet uitdrogen, maar nat is niet goed!
Veelal voel je het ook als de keepershandschoenen te nat worden gebruikt en / of opgeborgen worden. De foam lijkt dan soepeler en dunner te worden. Net zoals een natte zeem.
Als je voorgaande in acht neemt, weten wij zeker dat je geen tot veel minder koude handen hebt. Ook als het heel erg hard regent.
Kleine tip: neem tijdens de wedstrijd een handschoenentas mee het doel in met een bidon en een klein handdoekje of gastendoekje. Daarmee kan je overtollig water proberen te verdrijven van je keepershandschoenen tijdens de wedstrijd.
Bijna alle merken voeren Aqua handschoenen. Dit zijn keepershandschoenen met aqua foam welke zijn gemaakt om veel water, modder en vuil te verwerken. Deze handschoenen bieden dus meer grip bij nat weer, maar zijn niet (allemaal) waterdicht. Als het water je handen bereikt worden deze alsnog erg koud. Houdt ze dus zo droog als mogelijk is.
Via onderstaande link kan je onze winterartikelen zien en de handschoenen die waterdicht zijn gemaakt. Op bestelling leveren wij ook keepershandscchoenen met windbreaker. Dit is echter alleen voor de grotere maten.
Klik hier om alle winterartikelen en artikelen tegen koude te bekijken.